Кръг, диаграма, натална карта

Когато се вгледате в наталната си карта, какво виждате? Кръг разделен на дванадесет части, номерирани от най-лявата страна в посока обратна на часовниковата стрелка, изписани със странни йероглифи и цифри. Това се нарича натална карта или астрологическа диаграма.  Астрологическия кръг е символична карта на небето в момента на раждането ви с вас в центъра на кръга, обърнат на юг. Хоризонталната ос представлява физически хоризонта. Колелото е разделено на секции дванадесет наречени домове, шест домове  в небето и шест  под хоризонта. Както споменахме, домовете са номерирани обратно на часовниковата стрелка, като се започва с първи дом в посока изток, от лявата страна на кръга. Линиите разделящи колелото като торта, разделят един дом от следващият началната точка на всеки дом е наречена праг на дома. Така че, прага на първи дом [ или Асцендента ] е от лявата страна на хоризонталната ос .

Символите в домовете обозначават позициите [по степен, зодиакален знак и минути] на планетите, астероидите и "чувствителните точки", като всеки от тях ще бъде обсъден, когато отидем на графиката. Както ще видите във вашата диаграма, символите за планетите са били поставени в частта от небето ( дома), в които те са били постулирани в момента на раждането ви. Например, ако сте родени през деня,  символът на Слънцето ще бъде някъде в горната половина на колелото. Ако сте родени по обяд, слънцето ще бъде почти право над главата ви или в горната част на таблицата, а ако сте родени в полунощ  ще бъде на дъното ( надир ) на графиката. От дванадесете дома, най-значимите са четири ( 10-ти ,  прага на който се нарича МС ) , един под краката ни ( четвърти, най-ниската точка ), един от ляво и на изток ( първи , Асцендента ); и един от дясно на запад ( седми , десцедент ). Тези четири домове се наричат ъглови, защото  маркират ъглите на диаграмата: юг, север , изток и запад. Имайте предвид,  тъй като Земята прави пълно завъртане на всеки 24 часа, тя докосва всеки от 360-те градуса на зодиака и на  дадена част от кръга веднъж  всеки ден. A нова част на зодиака се издига на всеки четири минути.

Зодиака е кръгът от съзвездия, през които преминават слънцето, луната и планетите в годишния си цикъл, както се виждат от Земята. Този кръг е разделен на 12 секции на 30 градуса всеки, астрологични знаци. Всеки знак съдържа 30 градуса, всеки градус съдържа 60 минути, а всяка минута съдържа 60 дъгови секунди. Астролозите проследяват планетите тъй като те продължават движението си след раждането, движат се през домовете на диаграмата, така те минават през зодиака.

Има цикли в рамките на цикъла и на всяко ниво, посоката на движение се променя. Така дневното [ или денонощното ] движение на планетите и светилата около кръга е в посока на часовниковата стрелка. Слънцето изгрява в Асцендента, движи се нагоре в лявата част на графиката до точката на кулминация, на МС  и започва да залязва на запад. Годишния цикъл на слънцето и планетите през Зодиака е обратно на часовниковата стрелка, както е посочено по-горе,  цикъл на равноденствието  или цикъла на вековете, се движи отново в посока на часовниковата стрелка, като например, се измества от Риби към Водолей.

 

Ако сайта ви е харесал,моля подкрепете ни!

Телец
Слънце в Телец
Стрелец
Луна в Стрелец
14 градуса
Пълнолуние
Пълнолуние
16 дни
Powered by Saxum